nalesniki-ruskie 5729 9.jpg
![]() | nalesniki-ruskie 5729 9.jpg Rozmiar 20 KB |
* Farsz:
* 500 g ziemniaków
* 2 średnie cebule
* 250 g twarogu (oczywiście najlepiej tłustego :-))
* 2 łyżki oliwy
* 1 jajko
* sól, pieprz
* Naleśniki:
* 300g semoliny
* 250ml maślanki
* 250 ml wody
* 2 jajka
* sól
* słonina do smażenia
Sposób przygotowania
1.
Farsz: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Cebulę podsmażyć na oleju, ale nie pozwolić, żeby zbytnio zbrązowiała. Do wystudzonych ziemniaków dodać cebulę, twaróg, jajko, sól i pieprz. Wyrobić na gładką masę.
2.
Naleśniki: Jajka rozbić mikserem, dodać maślankę, wodę, następnie powoli dodawać mąkę, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji rzadkiej śmietanki. Patelnię rozgrzać, posmarować cienko słoninką, smażyć cienkie placki z obu stron.Naleśniki na semolinie i maślance wychodzą dość pulchne i delikatne.
3.
Można oczywiście zrobić je w sposób tradycyjny, czyli ze zwykłą mąką pszenną i mlekiem.
4.
Na każdym naleśniku kładziemy ok 2 łyżek farszu i zwijamy w rulony. Podsmażamy na maśle i podajemy koniecznie ze śmietaną!
5.
Smacznego!