2008.11.09 206(1).jpg
2008.11.09 206(1).jpg Rozmiar 104 KB |
Składniki na ok. 7 naleśników:
* 2 jajka
* 3 czubate łyżki mąki tortowej
* ¾ szklanki mleka
* 3 łyżki wody
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* szczypta soli
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek.
W osobnej misce wymieszać razem, mąkę, żółtka, mleko, woda, cukier waniliowy, tak by nie było grudek. Następnie dodać ubite z solą białka na sztywno, całość delikatnie wymieszać łyżką.
Małą patelnie smarować pędzelkiem oliwą lub roztopionym masłem, nalewać ciasto i piec z każdej strony na złoty kolor.
Podawać z ulubioną konfiturą.
Farsz jabłkowo – żurawinowy:
* 3 jabłka
* 50 g żurawiny
* sok z ½ cytryny
* 2 łyżki cukru
* 1 pełna łyżeczka masła
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, zalać sokiem z cytryny, dodać cukier i dusić całość do miękkości.
Pod koniec dodać żurawinę i masło, dusić jeszcze ok. 7 minut.
Smacznego :)
Naleśniki z pianą