ryżowa.jpg
![]() | ryżowa.jpg Rozmiar 47 KB |
20 dag salami w plasterkach,
1 papryka czerwona,
1 duży por,
4 jajka,
10 dag ostrego sera żółtego,
2 łyżki bułki tartej,
1/2 pęczka posiekanej natki,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczka suszonego oregano,
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz,
dodaj do ulubionychdrukuj przepispowiadom znajomegooceń przepis
aktualna ocena: 3,40
Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 90 minRyż ugotować w dużej ilości osolonej wody, osączyć na sicie i przełożyć do miski. Paprykę i pora oczyścić, pokroić w spora kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa, podsmażyć 3 minuty. Lekko przestudzić. Salami pokroić w paski. Do ryżu dodać warzywa oraz salami. Ser zetrzeć na tarce i razem z jajkami, bułką tartą, natką, oregano, papryką dodać do ryżu. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, nałożyć ryżowo-warzywną masę. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 45 minut.