dddd.jpg
![]() | dddd.jpg Rozmiar 90 KB |
Ciasto
Mąkę zalać ¼ szklanką oleju, wsypać łyżeczkę soli, dodać jajko i wymieszać składniki*. Następnie zalać gorącym mlekiem i ciasto wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy, o temperaturze rąk (ciasto wtedy przy wyrabianiu będzie się odklejać od rąk i będzie miało konsystencję „ciepłej plasteliny").
*Proporcje wbrew pozorom nie są najistotniejsze. Ja wsypuję pół kilograma mąki (albo więcej), a potem żongluję resztą, żeby uzyskać odpowiednią masę ciasta
Farsz
W osolonej wodzie ugotować biodrówkę, a potem ją zmielić. Na patelni przysmażyć drobno posiekaną cebulę (dwie cebule na pół kilo biodrówki) i wraz z tłuszczem wlać do zmielonego mięsa. Następnie dodać zmiażdżony czosnek (4 ząbki) i czubatą łyżkę majeranku (cały czas na pół kilo mięsa).
Pierogi lepi się tak jak wszystkie pierogi świata, czyli wiecie jak ;)
Uwaga praktyczna
Chcąc zamrozić pierogi wrzucamy je na osoloną, gotującą się wodę z olejem, a kiedy wypłyną liczymy do 15, wyciągamy, kładziemy na suchą, posypaną bułką tartą stolnicę i czekamy aż obeschną z wody i ostygną. Potem wrzucamy do jakiegoś naczynia, czy worka i zamrażamy.
Jeśli chcecie zjeść je od razu, gotujecie pierogi do miękkości, a potem polewacie stopionym smalcem ze skwareczkami i podajecie z czerwonym barszczem.
Smacznego.