dddd.jpg

dddd.jpg
Rozmiar 90 KB
Oto przepis na pierogi z mięsem

Ciasto

Mąkę zalać ¼ szklanką oleju, wsypać łyżeczkę soli, dodać jajko i wymieszać składniki*. Następnie zalać gorącym mlekiem i ciasto wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy, o temperaturze rąk (ciasto wtedy przy wyrabianiu będzie się odklejać od rąk i będzie miało konsystencję „ciepłej plasteliny").

*Proporcje wbrew pozorom nie są najistotniejsze. Ja wsypuję pół kilograma mąki (albo więcej), a potem żongluję resztą, żeby uzyskać odpowiednią masę ciasta

Farsz

W osolonej wodzie ugotować biodrówkę, a potem ją zmielić. Na patelni przysmażyć drobno posiekaną cebulę (dwie cebule na pół kilo biodrówki) i wraz z tłuszczem wlać do zmielonego mięsa. Następnie dodać zmiażdżony czosnek (4 ząbki) i czubatą łyżkę majeranku (cały czas na pół kilo mięsa).

Pierogi lepi się tak jak wszystkie pierogi świata, czyli wiecie jak ;)

Uwaga praktyczna

Chcąc zamrozić pierogi wrzucamy je na osoloną, gotującą się wodę z olejem, a kiedy wypłyną liczymy do 15, wyciągamy, kładziemy na suchą, posypaną bułką tartą stolnicę i czekamy aż obeschną z wody i ostygną. Potem wrzucamy do jakiegoś naczynia, czy worka i zamrażamy.

Jeśli chcecie zjeść je od razu, gotujecie pierogi do miękkości, a potem polewacie stopionym smalcem ze skwareczkami i podajecie z czerwonym barszczem.

Smacznego.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kress-ka.xlx.pl
  •